Groene golf

Wil je als dorp tegenwoordig een beetje meetellen, dan moet je minimaal één verkeerslicht hebben. Al is het maar bij de voetgangersoversteekplaats bij de plaatselijke basisschool. Een dorp zonder stoplicht is echt een boerengat.

In Valkenswaard zijn wij dat punt allang gepasseerd. Hier staan verkeerslichten op bijna iedere hoek van de straat. Wij hebben hier zoveel verkeer dat je zonder stoplichten nauwelijks aan de andere kant van de straat kunt komen.

Maar nu hebben wij een heuse primeur. Valkenswaard heeft zijn eerste groene golf. Op de doorgaande weg dwars door het dorp: om het verkeer zo snel mogelijk weer het dorp uit te jagen. Dat de auto’s en vrachtwagens al die uitlaatgassen maar over de weilanden en in de bossen uitblazen in plaats van tussen onze prachtige huizen.

Het is nog wel even wennen, zo’n groene golf. Als bij de eerste kruising het symbool oplicht, wil dat namelijk helemaal niets zeggen over de kleur van de volgende verkeerslichten. Kan groen zijn, kan rood zijn, alles kan. Maar het begin is gemaakt. En dit of volgend jaar gaat het vast wel een keer werken.

 

1 reactie

  1. Paul oktober 23, 2017 10:49 am  Beantwoorden

    Volgens mij is de trend toch allang dat er alleen een groen golf voor fietsers is? Enschede wil fietsstad van 2020 worden, en zij maken er overal werk van dat fietsers kunnen doorfietsen. Dus dat betekent meer stilstaan voor auto’s.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *