Belhamels

Het was alweer wat jaren geleden dat we met zijn twee├źn een bezoek brachten aan Valkenburg aan de Geul of Santa’s Village zoals ze dat dezer dagen noemen. Steeds vanaf half november kun je jezelf daar onderdompelen in een zee van kerstprullaria. Vrij letterlijk zelfs want het speelt zich daar allemaal onder de grond af.

Maar zelfs de kerstmarkten in de Gemeentegrot en de Fluweelengrot hebben hun onschuld verloren. Het zag er antraciet van de beveiligers bij de ingang en in de gangen van het duistere labyrint.

Is dat tegenwoordig nodig bij zo’n evenement in zo’n schattig stadje? Zouden de Limburgse belhamels het soms voorzien hebben op de ballen en slingers? Maar daar ging het natuurlijk niet om. Uit de blokkades op de toegangswegen viel op te maken dat ze voorbereid zijn op mogelijke aanslagen.

Een kerstmarkt is tegenwoordig een doelwit, zeker hier in het thuisland van de grote blonde leider. Als een terrorist iets in zijn hoofd haalt, wil je niet opgesloten zitten in een mergelgrot. We waren bijna opgelucht dat we de uitgang gevonden hadden. Dat was wel een schietgebedje waard.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *